top of page

M/F ÆRØSKØBING

Udført: 2012

Kunstner: Randi & Katrine

Placering: Svendborg

Om værket :

Obs. Dette kunstværk er ofte i bevægelse, og måske ser du det, når du skuer ud over vandet i Svendborgsund og det sydfynske øhav, men hvis du vil se det tættere på anbefaler vi, at du tjekker færgetiderne og står klar ved færgelejet i enten Svendborg eller Ærøskøbing, når “M/F Ærøskøbing” er i havn.

 

I det Sydfynske øhav sejler et kunstværk i form af en totaludsmykning af færgen “M/F Ærøskøbing” - den ene af to færger, der forbinder Ærøskøbing og Svendborg. Den glider afsted gennem vandet med skiftende landskaber i baggrunden og giver anledning til forundring og glæde for de, der lader øjnene strække sig fra land ud over vand.

Færgen er farverig og glad i sit udtryk, og minder om en hyggelig Rasmus Klump-færge. Den har en nærmest lysende postkasse-rød bund og over den et sort midterstykke brudt af en tynd gul stribe. Over det sorte kommer så en hvid stribe og øverst kulminerer det hele i en gul top.

Værket er lavet er den danske kunstnerduo “Randi & Katrine” i 2012 og er en totaludsmykning af hele færgen, som før var en helt almindelig hvid færge med en blå stribe. I processen lod kunstnerne inspirere af “cutaway billeder”, hvor man kan se, hvad der foregår inde i et rum - man har ligesom skrællet det yderste lag af eller taget et røntgenbillede. På færgens ene side findes således et stort, farvestrålende maleri, der illuderer et kig ind i færgen - og faktisk også igennem den. Her har færgen desuden fået et ekstra dæk, og er på den måde blevet gjort større end den egentlig er. Maleriet er delt i tre - nederst ses et dæk med en postbil, en bus og et par lastbiler. På mellemste dæk findes personbilerne, men her bliver billedet også brudt af et kig til en eksotisk strand med parasoller, azurblåt hav og en færge i det fjerne. I maleriets øverste del ses en bar omgivet af palmer.

Motivet i maleriet blander færgens forskellige funktioner. Færgen er en vigtig livsnerve, der forbinder Ærø med den omgivende verden. Mange dagligdagsting skal sejles til øen - fx post, varer, byggematerialer osv. - og hverdagsrealismen illustreres i det nederste dæk. Mange Ærøboere er desuden pendlere og for dem er færgen et nødvendigt transportmiddel til og fra arbejde. Men Ærø er også en ferieø og en turistdestination, og færgen er det transportmiddel, der fører glade feriegæster mod sol, sommer og afslapning, som den øvre del af maleriet peger på. Man kan sige, at jo højere op man kommer, des mere eventyrligt og eksotisk bliver motivet.

 

På færgens anden side er malet koøjer og en stige, hvilket henviser til kahytter, som færgen i virkeligheden ikke har.
 

Med udsmykningen af Ærøfærgen har Randi & Katrine endvidere ønsket, at lede tankerne hen på de mange skibe, som gennem tiden er blevet bygget på Ærø, og som siden har sejlet jorden rundt og bragt eksotiske varer og fortællinger tilbage til øen. Med de visuelle referencer til transatlantiske krydstogtskibe forvandles færgen til et større og mere eksotisk skib, hvor rejsen i sig selv og ikke blot transporten af passagerer og gods er formålet. På den måde skubber kunstværket til forestillingerne om, hvad rejsen til søs kan indeholde, og udfordrer måske også det gængse billede af ø-færgen.

Randi & Katrines kunstværk tilføjer et helt særligt kapitel til færgefartens lange historie på Ærø, hvor færgerne altid har været og fortsat er nært forbundet med øens identitet og selvbevidsthed.
 

Vores Kunst

Værket er skabt som en del af projektet “Vores Kunst”, som var et samarbejde med Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR tilbage i 2011. Med projektet var ønsket “at flytte debatten om kunst i det offentlige rum ud i det offentlige rum” og derfor inviteredes danskerne til netop at engagere sig i debatten. Borgerne kunne således ansøge om at få opført et værk på et sted i det offentlige rum, som denne syntes manglede et kunstværk. 1.262 lokaliteter blev indstillet af landets borgere og her var Ærø et af dem. Efter en længere proces blev tre vinderprojekter fundet - og et af dem var Randi & Katrines udvendige totaludsmykning af Ærøfærgen. Statens Kunstfond har finansieret ¾ dele af værket og resten er finansieret af borgerne på Ærø med lokale donationer fra forskellige initiativer.

Værket skabes

Da værket skulle laves blev færgen blev lagt i tørdok og så blev der blev malet i 14 dage. Tidsplanen var vigtig, da færgen jo skulle tilbage i rute.

Hele skibet skulle males og have nye grundfarver. Selve motivet er 35 meter langt. Motivet blev tegnet op i et tegneprogram, som så blev printet ud i skalaen 1:1. Den blev printet ud på baner, som så blev sat på færgen med magneter. Derefter blev tegningen overført til færgen og derefter blev det malet op af kunstnerne med hjælp af et par skiltemalere og forskellige lokale hjælpere.

Der blev brugt 1440 liter maling i 20 forskellige farver.

Det endte siden med at den anden færge mellem Svendborg og Ærøskøbing også blev malet i samme grundfarver, som M/F Ærøskøbing, så de to “tvillingefærger” nu begge er klædt i rødt, sort og hvidt med gult på toppen.
 

Randi & Katrine

Randi Jørgensen og Katrine Malinovsky mødte hinanden på Kunstakademiet i København og har arbejdet sammen som kunstnerduoen “Randi & Katrine” siden 2005. De har flere soloudstillinger i ind-og udland bag sig og er repræsenteret i flere samlinger på danske museer.

Randi & Katrine arbejder ofte med installationer i det offentlige rum, hvor de undersøger forholdet mellem rum og fortælling. Deres stil er legende og farverig, og derer værker minder tit om filmiske kulisser, der mimer genkendelige omgivelser. De henter bl.a. inspiration fra forlystelsesparker, butiksarkader, krydstogtskibe og og andre iscenesatte miljøer med en hensigt om at udpege potentialet i det poetiske og imaginære rum, der opstår ved betragterens møde med de billedskabende værker.

bottom of page