top of page

Auroraholes

Opstillet: 2016

Kunstner: Anita Jørgensen

By: Odense

Aurora Holes.jpg

Om værket :

Træd op på Byens bro, eller gå under den, og find så et af de steder, hvor broen gennembrydes af store, organiske huller. Langs kanten af hullerne finder du lysværket Auroraholes skabt af den danske kunstner Anita Jørgensen til Byens bro i 2016. 

 

Byens bro i Odense er 135 m lang og snor sig i organiske linier over det stringente, snorlige banelegeme, den bevæger sig over. Broen agerer bindeled mellem by og havn for fodgængere og cyklister. 

 

Op gennem et hul i broen strækker sig en 40 m høj stålpylon, der dels spejler Odense og får byen til at tage sig ud som en helt lille metropol, og dels spejler Auroraholes, der især om aftenen reflekteres i stålpylonens blanke overflade.  

 

Værket er omskifteligt, det skifter langsomt farve og ser forskelligt ud alt efter årstid og tid på døgnet. I dagslys gør det ikke meget væsen af sig, men i mørket lyser værket op og gør opmærksom på sig selv. Det kalder måske på den forbipasserende og opfordrer til en pause i den daglige færden over broen. I andre tilfælde indgår det blot som et farverigt delelement i den samlede oplevelse af at bevæge sig over broen.

 

Værket hedder Auroraholes, der oversat til dansk betyder “Nordlyshuller”, og forbindelsen til nordlyset er ganske klar i de langsomt skiftende farver. Her er intet hastværk, og man skal tage sig tid til at opdage værkets langsommelige transformation og måske også til at genkende værket som et selvstændigt kunstværk. 

 

Værket er lavet af en u-profil i rustfrit stål, der er sat op i broens to gennembrud. De har indlagt LED lys, der er lagt i et bånd rundt i u-profilen. Udenpå sidder der et gitter i galvaniseret stål, så der ikke kan flyve duer ind i værket. Gitteret er et element, der ofte ses i Anita Jørgensens kunst. 

 

Anita Jørgensen er uddannet på Danmarks Designskole og har gennem mere end 30 år udstillet i ind- og udland og er repræsenteret med en lang række betydelige værker i det offentlige rum. 


Der er ikke mange figurative elementer at gribe fast i i Anita Jørgensens værker. Det er former, farver og materialer, der er i fokus. Udvalgte elementer går igen i hendes værker: gitre, ting, der er buret inde, tykke glasplader, krøllet bly og svungne neonrør. Abstrakte konstruktioner, kalder hun dem og tilføjer, at det ikke skal misforstås sådan, at der ikke ligger mening bag værkerne. Meningen er ofte materialernes betydning og værkets konkrete fylde i rummet, som det også er tilfældet her i Auroraholes.

bottom of page