top of page

BARNEVASK

Opstillet: 1970

Kunstner: Fritz Røed

Placering: Bogense

Om værket :

På pladsen foran det smukke, hvide Bogense Rådhus findes en bronzeskulpturgruppe forestillende en mor og et barn placeret på en granitsokkel i den ene ende af et rektangulært bassin. Barnet er netop på vej op af et rundt kar og strækker sine små arme ud efter sin mor. Moderen bøjer sig frem for at tage imod barnet - hun har et lille klæde i hånden, men bliver nok alligevel våd, når den lille krop om lidt rammer hendes. Det er en hverdagsscene, vi her er vidne til - et lille glimt af en kærlig og tillidsfuld bevægelse mellem mor og barn.

 

Moderen har kortklippet pagehår med et skarpt pandehår og er iført en praktisk kjole uden ærmer. Hendes krop er bøjet fremefter, så den danner en 90 graders vinkel med bagdelen lidt i vejret. Hele scenen er meget genkendelig og hverdagsagtig, og figurerne er enkle og letaflæselige i deres udtryk. De er også langt fra de forskønnede bronzekroppe, man ellers kan møde i kunsten - her er figurerne i øjenhøjde med betragteren.

 

Skulpturen Barnevask er skabt af den norske kunstner Fritz Røed (1928-2002). Den blev - med tilhørende vandbassin - opstillet i 1970 med støtte fra Albanifonden. Der findes desuden afstøbninger af Barnevask i Oslo, Bergen og Larvik.

 

Fritz Røed uddannede sig ved Statens Kunstakademi i Norge i årene 1948–51, ved Kunstakademiet i København under den danske billedhugger Einar Utzon-Frank i 1951 og ved Académie de la Grande Chaumière i Paris 1952. Fra ca. 1970 boede han delvist i Oslo og Italien.

 

Fritz Røed tilhørte sammen med en generation af norske billedhuggere som i årene omkring 1950 udførte en række offentlige arbejder, i forbindelse med et stort boom af boligbyggeri i Norge efter 2. Verdenskrig. Han markerede sig senere i livet som formidler af “legen i kunsten”.

bottom of page