top of page

DELIRIUM DK

Opstillet: 2017

Kunstner: Ingrid Askeland

Placering: CLAY, Middelfart

Om værket :

Når du ankommer til CLAY Keramikmuseum og kører ind af den smukke indkørsel, der er omkranset af museets skulpturpark, mødes du som noget af det første af en overdimensioneret ølflaske. Den er hvid, med sorte tegninger og en skinnende sølvkapsel på toppen. Den udstråler umiddelbart en form for glæde og humor, men bevæger man sig tættere på værket, ændrer billedet sig.

 

De sorte stregtegninger skildrer en dystopisk verden med en række mareridtsagtige scenarier. Jorden er gold og fyldt med underlige små væsener og maskiner, der bare pløjer afsted. Små kriblende ølflasker med græshoppeben, bare træer uden blade, menneskeskabte objekter med kyllingefødder, djævlen, der spiller violin og en stor, vred fugl med onde øjne og spidse tænder, der tårner sig op på siden af flasken med et tog og togskinner hængende ud af næbbet - det er blot nogle af de elementer man kan opleve. Man må altså bruge tid med værket og gå tæt på, for at opfatte de mange små nuancer og detaljer.

 

Værket er skabt af den norske keramiker Ingrid Askeland (f. 1975) i 2017 og har titlen Delirium DK. Delirium er er en tilstand, man bl.a. kan komme i ved alvorlig sygdom, eller når man stopper med at drikke alkohol efter et massivt alkoholindtag. Virkelighedsopfattelsen er forstyrret, og man kan opleve forvirring, angst og hallucinationer.

 

Skulpturen måler ca. 1.5 meter og er modelleret op i stentøj. Den har en bund af hvid begitning, hvorpå Askeland har udført glasurdekorationerne med pensel og sort pigment. Herefter er værket glaseret og brændt én gang ved 1260 grader, mens kapslen er blankt patinglaseret.

 

Værket er skabt i forbindelse med udstillingen Store formater - kloge hænder i 2017. Udstillingen var en markering af Tommerup Keramiske Værksteds 30 års jubilæum og værkstedets nære relation til CLAY Keramikmuseum. Der blev skabt 15 nye værker på Tommerup Keramiske Værksted i forbindelse med udstillingen, som alle efterfølgende er blevet en del af CLAYS samling. Man kan se flere af værkerne opstillet i museets skulpturpark, på Middelfart Vestre Kirkegård og ved Sct. Nicolai Kirke .

 

Ingrid Askeland er en norsk keramiker uddannet ved Kunsthøjskolerne i Bergen og Oslo i 2005. Hun arbejder med genkendelige og hverdagslige objekter, som ofte modelleres op i overstørrelse. Genstandenes overflader dekorerer hun ofte med humoristiske scener, der som her, kan tangere til mareridtslignende scenarier, skabt som både samfunds - og selvkritiske kommentarer. Både flasken og kapslen er tilbagevendende former i Askelands univers.

bottom of page