top of page

Dreng med firben

Opstillet: 1938

Kunstner: Svend Rathsack

By: Assens

DRENGFIRBEN.jpg

Om værket :

I hjørnet af en lille plads i Assens findes en bronzeskulptur af en dreng med firben. Han er nøgen og sidder på hug på en stor natursten. Han holder koncentreret armene ud fra kroppen, nærmest som om han forsøger at holde balancen, mens et firben kravler på hans ene arm og en anden på hans lår.  Skulpturen er skabt som et springvand med vand sprøjtende ud af firbenenes munde. Skulpturen trækker på en masse klassiske og naturalistiske referencer. Den nøgne krop er i fokus og skulpturen er blottet for fortællende elementer.  

 

Skulpturen blev opstillet i 1938 og er skænket af tobaksfabrikant A. Gundersen og frue.  

 

Svend Rathsack begyndte sit kunstneriske virke som maler. Han gik på Kunstakademiet i årene 1903-1907 og blev uddannet maler ved bl.a. August Jerndoff og skagensmaleren Viggo Johansen, hvorefter han i 1911 gik på Kunstakademiets Dekorationsskole ved Joakim Skovgaard. I 1913 gik Rathsack over til udelukkende at arbejde med skulptur. Han var bl.a. medskaber af Søfartsmonumentet ved Langelinje, der er mellemkrigstidens største mindesmærke for de danske søfolk, der mistede livet under 1. Verdenskrig. 

 

I Køge er der ligeledes opstillet en dreng med firben i 1958, altså 20 år efter denne skulptur. Den har dog ikke springvand. 

bottom of page