top of page

DYRENE OMKRING MIG

Opstillet: 2019

Kunstner: Sonia Brandes

Placering: Kunsttårn 1, Langeland

Om værket :

Kunsttårn nr. 1 ligger ud til en vej, der fører til Langelands nordligste spids. En vej, hvor man måske er tilbøjelig til at have lidt fart på. Men måske får du alligevel allerede fra bilen et glimt af en gylden fugl, der flakker mod loftet i det gamle transformatortårn, eller fanger øjenkontakt med dådyret, der stirrer intenst på dig.

 

Værket Dyrene omkring mig er skabt til kunsttårn 1 i 2019 af den danske papirkunstner Sonia Brandes (f. 1946).

 

Sonia Brandes har de seneste tre år boet og arbejdet i Lohals, hvor hun har udsigt ud over bølgende marker og havet, og hvor hun er omgivet af vilde dyr, der leger i haven, og som hun møder, når hun går sine mange daglige ture i naturen.

 

Værkets motiv er netop inspireret af naturen og dyrene på Langeland, og vi møder således dådyr, harer og fugle. Værket er skabt i cortenstål, der er laserskåret med vand efter et af Brandes’ papirklip. Herefter er det enkelte steder blevet beklædt med bladguld, som udover at spille smukt sammen med jernets rustrøde farve også danner blikfang for forbipasserende bilister, som således kan fange et glimt af guldet, der blinker, når de drøner forbi tårnet.

 

Værket er spinkelt og feminint i udtrykket, det har snirklede mønstre og fine tråde, der peger tilbage på dets kunstneriske udgangspunkt, der findes i papirklippet.

 

Sonia Brandes er papirkunstner og har gennem hele livet beskæftiget sig med papirklip. Hun er inspireret af naturen, der omgiver hende og af litteratur. Særligt eventyr af H.C. Andersen og Selma Lagerlöf har spillet en stor rolle i hendes kunst.

 

Papirklip bliver også kaldt “Psaligrafi” som kommer af det græske “at tegne med saks”. På fransk bliver papirklip kaldt “De fattiges kunst”, da alt man behøver er et stykke papir og en saks for at skabe sit eget kunstværk. Sonia Brandes’ passion for papiret startede da også med gækkebreve, da hun var en lille pige hjemme på Ærø, men i dag klipper hun med en særlig svensk øjenkirurgi-saks, der udover at være skarp også passer godt til hendes hænder, og papiret er syrefrit og af høj kvalitet.

 

Sonia Brandes har en lang række udstillinger bag sig i ind- og udland, og har arbejdet meget med illustrationer til bøger. Hun har også skabt en mangfoldighed af værker - heriblandt en altertavle i Sdr. Broby kirke og mønstre til alle kloakdækslerne i Odense, men hendes udgangspunkt for opgaverne er altid funderet i papirklippet.

 

De langelandske Kunsttårne:

De langelandske kunsttårne kaldes “Danmarks længste kunstudstilling”. I 12 gamle, fredede transformatortårne fordelt udover hele Langeland kan du gå på opdagelse i kunstens mange facetter og se, hvordan forskellige lokale kunstnere tager udfordringen op, når ”galleriet” måler 1,5 m. x 1,5 m. og har 8 m til loftet.

Værkerne er udstillet i en treårig periode, og der sker hvert forår en udskiftning af fire værker, således at der hvert år vil være nyt at opleve i kunsttårnene.

Det er gratis at besøge Kunsttårnene, og de er åbne året rundt.

bottom of page