top of page

Fiskerne

Ca. 25 år gammelt

Kunstner: Allan Bo Jensen

By: Kerteminde

71036407_429776291068663_727025703934597

Om værket :

For foden af Møllebakken i Kerteminde står en ensom og vejrbidt fisker, skåret ud i træ. 

Han har fuldskæg og ansigtet er magert og furet, men der er alligevel noget stolt ved hans profil og det sammenbidte drag om munden. På hovedet har han en sydvest, en traditionel beklædningsdel for en fisker - og en detalje, der gør at vi kan placere ham i den kategori.  

 

Han holder armen ind foran sig og blikket er ikke entydigt. Skuer han ud over vandet med sammenknebne øjne - længes han mod noget derude? Eller lukker han øjnene og vender blikket indad? 

 

Engang stod her to fiskere, men den ene led en grum skæbne og den efterladte fisker udtrykker på sin vis savn og følelsen af at blive efterladt. 

 

Værket er skabt med motorsav af den fynske kunstner Allan Bo Jensen, der i mere end fyrre år har skabt skulpturer og kunstlegepladser i træ. 

 

Allan Bo Jensen arbejdede i en årrække for Kerteminde kommune, hvor han bl.a. passede elmetræerne for foden af bakken ved Johannes Larsen Museet, som senere skulle blive til Fiskerne. Elmetræerne var ved at gå ud og kommunen ønskede sig et par fiskere, der stod og kiggede ud over stranden og vandet, hvilket var oplægget til træskulpturen. Elmestammerne blev skåret ned, men den tilbageværende del forblev på træets rod, så skulpturen var sikret imod at vælte og imod tyveri. 

 

Allan Bo Jensen har beskrevet, hvordan han en dag kom forbi sit værk, og så kiggede den ene fisker pludselig i en ny retning. Kerteminde kommune havde besluttet, at han skulle drejes, så blikket pegede i en anden retning, så de havde skåret skulpturen over, drejet den og sat den fast igen. Sådan stod skulpturen i en årrække indtil den blev brækket af af en flok lokale unge, der tog den stakkels fisker med ned til stranden og brændte den af. Således står nu kun en enlig fisker tilbage.

 

I starten fik skulpturerne oliebehandling, men nu står den sidste fisker bare lige så stille og forgår. Træ er forgængeligt, og det er et vilkår for skulpturerne, at de ikke lever evigt.

bottom of page