top of page

I SKAL IKKE BLIVE GLEMT

Opstillet: 2006

Kunstner: Hans Krull

Placering: Marstal, Ærø

Om værket :

På dampskibsmolen i Marstal står mindesmærket I skal ikke blive glemt fra 2006 - et monument udført i sten og bronze til minde om de danske søfolk, der mistede livet i allieret tjeneste under 2. verdenskrig.

En mastodont sten skyder sig op af jorden i en skæv vinkel på 45 grader - den vinkel et skib har, når det tager vand ind og går ned. På toppen af stenen findes to sømænd i bronze. Den ene strækker sig opefter og signalerer med et stykke stof med den ene arm, mens han med den anden arm holder fast i den anden mand, der ligger ubevægelig på stenen.

Kroppene er lange og slanke, og der synes at være et særligt fokus på deres brystkasser. Der er huller i arme og ben, hvor himlen ses igennem - og de er ligesom lidt trevlede i kanterne. Livet har ikke været let for de to mænd, det forstår man hurtigt. Det er en kaotisk og nærmest umulig scene at være vidne til. Rutsjer de to nødstedte ikke ned lige om et øjeblik? Er der overhovedet hjælp at hente? Det er et voldsomt værk, der med sin ekspressivitet vækker genkendelse, og sikkert i særlig grad for de, der har været igennem den traumatiske oplevelse, det er at gå ned med et skib. Der er desperation og sorg - vil de overleve?

På stenen står en inskription med tekst af forfatteren Carsten Jensen:

Under 2. Verdenskrig gik 6300 danske søfolk i allieret tjeneste. Mange vendte aldrig tilbage. De gav deres liv for friheden. Vi sejlede bare, sagde de. Men de sejlede for os. I skal ikke blive glemt.

I Marstal Sogn mistede 84 mennesker livet, heraf 80 søfarende, to medsejlende og to frihedskæmpere, der blev henrettet. Mange af de øvrige blev mærket for livstid - både søfolkene selv, men også de pårørende i land, der måske havde gået i uvished om de søfarendes skæbne i årevis.

På de grønne bænke, der omkranser værket, kan man nu sidde og skue ud over havet og tænke på de mange skæbne, som værket minder os om.

Værket er skabt af den danske kunstner Hans Oldau Krull. Han er født i Svendborg, hvor han voksede op med en tæt tilknytning til søfartslivet på Ærø. Hans morfar var med til at grundlægge Marstal Søfartsmuseum, og oldefaren Carl Rasmussen var marinemaler. Hans Krull er uddannet på Det Jyske Kunstakademi i årene 1969-77 og har sideløbende taget en grafisk uddannelse på Kunstakademiet i Krakow i årene 1974-1977. Han har siden 1970’erne været en markant skikkelse på den danske kunstscene med bl.a. monumentale gavlmalerier og skulpturer i det offentlige rum.

Hans Krulls familie har selv haft 2. Verdenskrig tæt inde på livet. Hans bedstefar var en af de søfarere, der måtte søge mod neutral havn, da 2. Verdenskrig brød ud, og som derfor sejlede i allieret tjeneste under krigen, hvor det var umuligt at komme hjem. Der fulgte mange barske historier med den oplevelse, og de historier er Hans Krull vokset op med.

Stenen er lavet af Bornholmsk granit, som er hugget til af billedhugger Søren West. Bronzeelementerne har Hans Krull modelleret i flamingo og er derefter bearbejdet med gips, hvorefter det er støbt i bronze. Bronzeelementerne blev sejlet til Marstal på museumsskibet “M/S Samka”, og her blev det rejst af 4. Maj Komitéen i Marstal med midler fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal og Statsministeriet.

Du kan opleve yderligere to værker af Hans Krull på havnen i Marstal, hvor han i sensommeren 2020 har udført to store vægmalerier. Det ene, værket Grollekys, findes på siden af HCC Bådeværft og det andet på en lang mur under Esso-tanken.

bottom of page