top of page

Siddende Figur // Innocentia

Opstillet: 1976

Kunstner: Keld Moseholm

By: Kerteminde

Siddende figur.jpg

Om værket :

Ved Kerteminde Skole sidder en bronzeskulptur af en kvinde og tager imod både skolebørn og forbipasserende. Hun er nøgen og sidder i en afslappet stilling - en slags halv skrædderstilling, hvor det ene ben er løftet op i en vinkel, mens det andet hænger ned langs den bronze-kasse, hun sidder på. Hendes tæer hviler på en lav bronze-sokkel, der er placeret på en granitsokkel. Hun er skabt i en meget mørkpatineret bronze og med en glat og ensartet overflade.  

 

At figuren er skabt i 1970’erne fornægter sig ikke, hverken i hendes frisure eller i måden, kroppen er portrætteret. Hun er frigjort og afslappet, og hun er rolig og moderlig med sine  bløde former. Selvom det på ingen måder er en ældet krop vi møder, så er der alligevel noget ved hendes udtryk, der peger væk fra de unge idealiserede kvindekroppe, der så ofte har været skildret op gennem kunsthistorien.

 

Siddende Figur blev skabt til Kerteminde Skole i anledning af skolens 75 års jubilæum og kan ofte opleves med skolebørn, der leger omkring hende og kravler op på hende. Indimellem har hun også været malet med læbestift eller barberskum. 

 

Billedhuggeren Keld Moseholm, der har skabt skulpturen, er en af de mest produktive, nulevende kunstnere herhjemme. Han har leveret et stort antal kunstværker til udsmykning af det offentlige rum - både i Danmark og i udlandet - fra 1970 og frem til i dag. I starten af Moseholms karriere var hans skulpturer naturalistiske, og han brugte ofte sin familie og bekendte som modeller. Her er det hans kone Bente, der har siddet model, og Moseholm beskriver, hvordan han så hende sidde i stillingen med det ene ben oppe hjemme i deres køkken, og sagde til hende - “hold den der, det er det udtryk vi går efter”. Moseholm selv kaldte sit værk Siddende Figur, men siden har hun også fået navnet Innocentia, der betyder uskyld.

 

Skulpturen har levet et dramatisk liv, da den nytårsaften 2006 blev sprængt i luften, formodentlig med en krysantemumbombe. Gerningsmændene blev aldrig fundet, men man formoder, at der var tale om drengestreger. Keld Moseholm havde stadig forarbejdet i gips stående, og han indvilgede i, at den skulle genskabes. En flok initiativrige borgere rejste i omegnen af 75.000 kr. til den nye bronzestøbning, der blev foretaget i Polen. Skulpturen blev hentet samtidig med den nye skulptur af Johannes Larsen og Fritz Syberg, som skulle opstilles på Nordre Kirkerist samme år. 

 

Moseholms kunstneriske udtryk har gennem tiden udviklet sig, og han er især kendt for sine små, tykke figurer, der gjorde indtog i hans praksis fra starten af 1980’erne.


Moseholm bliver ofte betragtet som Fyns store billedhugger, da hans værker er opstillet i mange fynske byer. I Kerteminde kan man udover Siddende Figur også opleve hans værk Fodboldspillere fra 1973, der er opstillet ved Kertemindehallen.

bottom of page