top of page

Børn

Opstillet: 1976

Kunstner: Keld Moseholm

By: Assens

BØRN.jpg

Om værket :

På en lille plads i Assens møder vi to små børn - en pige og en dreng - lavet i bronze. Skulpturerne er nøgne og skabt i naturlig størrelse. De er placeret på hver sin lave sokkel, hvilket gør, at de opleves i øjenhøjde med betragteren og det levede liv omkring dem. 

 

Børnene virker underligt observerende og afsondrede, som de står her tæt ved butiksruden bag dem. Det er ikke glade børn i bevægelse og leg, de står stille og forknytte med let spredte ben solidt plantet under dem. Måske er de afventende. Drengen, der er lidt mindre end pigen, har et trodsigt ansigtsudtryk og knytter sine små næver langs siden. Pigen ved hans side er ligeledes alvorlig og hendes hænder er samlede bag ryggen. Det er dem imod verden. 

 

Billedhuggeren Keld Moseholm, der har skabt skulpturen, er en af de mest produktive, nulevende kunstnere herhjemme. Han har leveret et stort antal kunstværker til udsmykning af det offentlige rum - både i Danmark og i udlandet - fra 1970 og frem til i dag. I starten af Moseholms karriere var hans skulpturer naturalistiske, og han brugte ofte sin familie og bekendte som modeller. Her har hans datter Anette stået model til pigen, mens hans enæggede tvillingedrenge Klaus og Jesper har skiftes til at stå model til drengen. De to børn er skabt som selvstændige værker, men stående sammen som her får de en ny betydning. Det er et greb Moseholm også anvender i sin egen skulpturpark, der ligger et stykke uden for Faaborg. Her ynder han at iscenesætte sine skulpturer på måder, der giver dem nye og nogle gange overraskende betydninger. I tilfældet med de to børn i Assens har placeringen meget at sige for oplevelsen, og de to ville formodentlig virke mindre udsatte, hvis man oplevede dem i andre omgivelser.  


Moseholm bliver ofte betragtet som Fyns store billedhugger, da hans værker er opstillet i mange fynske byer. I Assens kan man udover Børn også opleve endnu en Moseholm-skulptur i Østergade, hvor et par små tykke mænd i bronze triller afsted med mønter i overstørrelse.

bottom of page