top of page

Knælende kvinde

Opstillet: 1970

Kunstner: Erik Cohrt og Bjarne Saabye Jørgensen

By: Faaborg

public-108.jpg

Om værket :

I urnehaven ved Helligåndskirken i Faaborg finder vi en bronzeskulptur forestillende en knælende kvinde i sorg. Kvinden er nøgen, blikket er nedadvendt og hun er i færd med at trække et langt, helt tyndt og fint klæde fra ryggen og henover hovedet. Kvindens kropssprog er lukket - som finder hun trøst i sin egen omfavnelse.

Værket er bestilt af Dansk Ligbrændingsforenings Svendborg-afdeling, som Faaborg var en del af. I bestillingsudvalget sad tre prominente faaborgensere, som dels rejste midler til værket med økonomisk støtte fra både private og institutioner, men som også valgte den Faaborg-baserede billedhugger Erik Cohrt (1902-1970) til at udføre opgaven. Cohrt var imidlertid blevet for syg til at kunne påtage sig opgaven, så han nedfældede sin idé i en hurtig blyantskitse og gav opgaven videre til sin gamle elev, den Svendborg-baserede billedhugger, Bjarne Saabye Jørgensen, som han havde arbejdet sammen med ved flere lejligheder.

Bjarne Saabye Jørgensen beskriver, hvordan han frit gik til opgaven. Han forholdte sig naturligvis til den skitse, han havde fået af Cohrt, men der var ingen forventning om, at værket skulle udføres 1:1 med Cohrts oplæg. Værket må derfor nødvendigvis tilskrives både Cohrt og Saabye Jørgensen.   

Bjarne Saabye Jørgensen blev uddannet håndværksmaler ved sin far, men nåede aldrig rigtig at arbejde som det. Han gik på aftenskole hos Erik Cohrt i Svendborg, og det var Cohrt, der opfordrede Saabye Jørgensen til at søge ind på Kunstakademiet - hvor han også kom ind i første forsøg. Her gik han i årene 1964-70 og modtog undervisning ved Mogens Bøggild (1901-1987) og Gottfred Eickhoff (1902-1982). 

Saabye Jørgensen har i sit virke skabt en håndfuld værker til det offentlige rum på Fyn og har ellers skabt en del værker til private på bestilling, ved siden af sit øvrige virke som Jazzmusiker. Han har ofte arbejdet med den klassiske nøgne kvindekrop i gengivelser af græske myter eller allegoriske figurer.  

bottom of page