top of page

Lene

Opstillet: 1996

Kunstner: Keld Moseholm

By: Faaborg

DSC05325.jpg

Om skulpturen :

Lene er en bronzeskulptur forestillende en nøgen kvinde, der læner sig tilbage i en gynge. Hendes bagdel hviler allerede mod sædet, men hun har stadig en del af vægten på fødderne, der endnu ikke helt har sluppet jorden. Hænderne har et godt tag i gyngens tovværk, og blikket er fast fikseret på et sted foran hende.

 

Vi møder hende i øjeblikket lige før hun læner sig helt tilbage og sætter fra med fødderne. 

 

Men hvad mon der ville ske, hvis hun gjorde det? 

 

Det tovværk, hun har fat i, har ingen ender, men svæver frit i luften. Vil det kunne bære hende?

 

Moseholms figurer er ofte omgivet af et nærmest scenisk rum af genstande, der er med til at formidle en underliggende fortælling - det gælder fx gyngen, som kvinden han har kaldt Lene sidder på, hvis tovværk er uden ende. Således finder man i Moseholms kunst ofte rekvisitter som fx vipper og gynger, og mennesker der klatrer, vipper, gynger og balancerer på alverdens måder. Hans skulpturer kredser ofte om balance og om den katastrofe, der lurer når noget kommer ud af balance, og med det understreges det faktum, at livet går op og ned - og at det ikke altid balancerer.

 

Billedhuggeren Keld Moseholm, der har skabt skulpturen, er en af de mest produktive, nulevende kunstnere herhjemme. Han har leveret et stort antal kunstværker til udsmykning af det offentlige rum - både i Danmark og i udlandet - fra 1970 og frem til i dag. Moseholm bliver ofte betragtet som Faaborgs - og Fyns store billedhugger, da hans værker er opstillet i mange fynske byer. Han har en særligt nær tilknytning til Faaborg, da han siden 2001 har boet og arbejdet i en nedlagt skole i landsbyen Dyreborg ca. 4 km. fra Faaborg. Her har han skabt et kreativt smørhul for sin kunstneriske praksis med atelier, galleri og skulpturpark. Moseholms værker har en bred appel og hans værker har, udover at være rigt repræsenteret i Danmark, også fundet vej til bl.a. Schweiz, Australien og Holland.  


Skulpturen Lene er støbt i seks eksemplarer, og Keld Moseholm har bl.a. selv én i sin egen skulpturpark. Skulpturens liv her i Kanneworffs Gård har ikke altid været lige nemt. Indtil for få år siden måtte man parkere i gården, og Lene er flere gange blevet kørt ned. I 2013 havde en påkørsel forårsaget, at skulpturen havde rykket sig 13 centimeter bagud og 7 centimeter til siden, hvilket dog heldigvis kunne repareres. Efter endnu en påkørsel i 2016 var skulpturen blevet så skæv, at den måtte stå overdækket i en måned, da kunstneren ikke ville stå inde for dens udtryk i den tilstand den var i. Igen lykkedes det dog at rette skulpturen op, og nu er gården blevet parkeringsfri-zone, hvilket forhåbentlig vil betyde et mindre farligt liv for Lene fremover.

bottom of page