top of page

LINDEN CLOUD CHAMBER

Opstillet: 2019

Kunstner: Chris Drury

Placering: TICKON, Langeland

Om værket :

Dybt inde i TICKON parken, blandt lindetræer og græssende får, findes et værk, som er langt mere, end hvad det giver sig ud for. Det holder på den mest fantastiske hemmelighed.

Udefra er det formet som en høj og udsmykket med et spiralerende sneglehusmønster i store sten, som fører til en åbning i værket.

 

Bevæg dig nu ned til indgangen og ind i mørket.

Luk døren bag dig, sæt dig på bænken og vent på magien.

 

Gennem et lille hul i loftet strømmer en begrænset mængde lys, og fra det projiceres de udendørs omgivelser op på væggene i det runde rum. Lindetræernes kroner, der udenfor strækker sig majestætisk mod himlen, skyerne, der driver forbi og forbipasserende fugle bliver spejlet på rummets vægge, hvor de er spejlvendte. Bliver du siddende længe nok vil de også begynde at skifte farve for dine øjne.

 

Værket hedder Linden Cloud Chamber, hvilket på dansk kan oversættes til Lindetræs himmelkammer. Det er udformet som et “camera obscura”, en teknologi der har været kendt siden antikken, og som bl.a. har været anvendt til at iagttage solformørkelse. Gennem kunsthistorien har det været populært hos kunstnere, der har brugt det til at projicere omgivelserne op på lærredet. I 1500-tallet blev det beskrevet af bl.a. Leonardo da Vinci, og i de følgende århundreder vandt camera obscura stor udbredelse blandt tegnere, grafikere og malere, både i form af små kasser og større transportable rum, hvori tegneren kunne stå eller sidde og arbejde. Bestræbelserne på at fastholde det billede, der dannes i et camera obscura, førte i 1820'erne og 1830'erne til udviklingen af fotografiet og det fotografiske kamera.

I dette værk handler det om at opleve naturen fra et nyt perspektiv, at lade sig favne af omgivelserne og fastholde følelsen af magi i kroppen som et sanseligt aftryk.

 

Værket er skabt af den verdenskendte miljø- og Land Art kunstner, Chris Drury i 2019. Chris Drury er født og opvokset i Sri Lanka, men flyttede som 6 årig til England, hvor han stadig bor. Han er uddannet på University of the Arts i London i 1970. Han er kendt for sine monumentale, stedspecifikke udendørs værker, der både i form og materiale altid har udgangspunkt i de omgivelser, de skal være en del af - og altid med en særlig sans for skønhed i udformningen. Han har også skabt indendørs installationer og værker på papir, men stadig med naturen som omdrejningspunkt.

 

Drury har skabt en række himmelkamre rundt omkring i verden. De tager sig alle forskelligt ud, da de er skabt med lokale materialer og med omtanke for de omgivelser, de indgår i.

 

Dette er Chris Drurys tredje værk i TICKON, det første værk fra 1993 er nu gået til - bl.a. fordi det er blevet ædt af rådyr og får. En del af stenene i Linden Cloud Chamber har tidligere været en del af det første værk. Han har desuden lavet en “glas-dome” - en slags kuppel, som er oppe en gang imellem. Den kan ikke tåle at være ude året rundt.

 

TICKON står for “Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur” og parken åbnede i 1993. Parken rummer værker som med kun enkelte undtagelser alle er i kategorien “Land Art” - hvilket helt konkret betyder, at værkerne er skabt af naturlige, organiske og forgængelige materialer, og at de interagerer med de omkringliggende omgivelser. Land Art værkerne er skabt til parken af materialer, der findes i parkens umiddelbare nærhed. Siden parken åbnede i 1993 er der årligt kommet ca. et nyt værk til.

bottom of page