top of page

MANNEKEN PIS

Opstillet: 1934 - bronzekopi af original fra ca. 1619

Kunstner: Jérôme Duquesnoy

Placering: Bogense

Om værket :

I Bogense står en lille bronzefigur af en dreng på en høj sokkel og tisser ned i et bassin. Det er Manneken Pis, en figur, der måske for nogle associeres med Bruxelles ikoniske vartegn, men som også har fundet vej til Nordfyn.

 

Manneken Pis kan oversættes til “Lille pissende mand”. Den kun 60 centimeter høje bronzefigur har stået i Bruxelles siden 1619, og er siden blevet kopieret i hobetal og brugt som springvandsfigur især i haveanlæg rundt omkring i verden.

 

En af de første udgaver af den lille tissende dreng i Danmark er denne i Bogense. Den blev skænket til byen i 1934 af bysbarnet Vicekonsul Willum Fønss.

 

I 1930'erne var den lille nøgne, tissende dreng dog ikke populær hos alle Bogenses borgere – faktisk ville flere gerne give ham bukser på. Med tiden overkom byens borgere dog bornertheden og i dag er han en elsket figur i byen.

 

Der er, ligesom i Bruxelles, opstået en tradition i Bogense, hvor man klæder den lille skulptur ud ved særlige lejligheder - fx kan man ved Bogense by Night opleve ham i nye klæder.

bottom of page