top of page

Vandkunst - uden titel

Opstillet: 2003

Kunstner: Erik Brandt

By: Assens

BRANDT.jpg

Om værket :

I en lukket gårdhave i det forhenværende Assens Rådhus, står en ensom vandkunst skabt af den lokale Assens kunstner Erik Brandt. 

 

Øverst, som kronen på værket, er en stenskål, hvorfra vandet (når værket er tændt i sommerhalvåret) plasker ned i 6-8 stråler og fylder gårdrummet i det gamle rådhus med lyd. 

 

Stenskålen hviler på en kugle af rustfri stål, der igen er placeret på en stensøjle med forskellige mønstrede indsnit og dekorationer. Søjlen ender på en rund stenfod, som er placeret i et ottekantet bassin med lamper placeret langs kanten, der lyser værket op om aftenen. 

 

Den lukkede gård her i det tidligere rådhus inspirerede billedhuggeren Erik Brandt, som tænkte på sydlandske gårdhaver med springvand, der risler og fylder rummet med lyd. Brandt ønskede netop at arbejde med lyden af vandkunsten, og betragter den stadig selv som en lydskulptur.

 

Da vandkunsten blev bestilt, var det til at pryde det helt nyopførte Rådhus ved Assens havn. Indvielsen af vandkunsten gik ikke stille for sig. Den blev opstillet i 2003 og indviet af HKH Dronning Margrethe og Prins Henrik. I dag er det dog ikke længere Assens Rådhus, men Assens Kommune, der holder til i de omgivende bygninger, og på en kold januardag kan man få følelsen af, at værkets storhedstid er ovre. Her kommer ikke længere mennesker forbi, og vandet risler ikke i vinterhalvåret.  

 

Erik Brandt er en lokal billedhugger bosiddende lidt uden for Assens. Han er uddannet ved Det Fynske Kunstakademi i årene 1953-60 og arbejder fortrinsvis i granit og metal og med temaer fra civilisationens allertidligste former. 

 

“Hjulet”, “skibet” og “øksen” omdannes hos Brandt til geometriske eller abstrakte udtryk i harmoni med materialet. Værkerne kombineres ofte med vand og bærer navne som fx. “Spirer” og “Livshjul”, og Brandt benævner selv værkerne som meditative rum.

 

Brandt har et tidligere erhverv som landmand på den fædrene gård, og hans værker er influerede af barndommen på landet,  naturen, og det spirende liv. 

 

Erik Brandts større værker, som denne vandkunst, bliver produceret i Kina, og samles så senere i Danmark.

bottom of page