top of page

25th Universe

Opstillet: 2020

Kunstner: Chaos Engine

By: Odense

Kopi af IMG_6526.jpeg

Om værket :

Chaos Engine, 25th Universe, 2020

 

På Byens Ø i Odense strækker sig en høj, lyserød lygtepæl i vejret - og kulminerer i tre lysende grise på toppen. 

 

Måske skal du lige kigge efter en ekstra gang for at se, at de virkelig er grise, der lyser og blinker mod himlen.

 

Værket er skabt af den Odenseanske kunstnerduo Chaos Engine i 2020 som bestillingsværk fra Odense Kommune, som ønskede sig et lysværk til Byens Ø. Værket består af aluminium, LED lys og flere hundrede akrylskiver, skåret ud efter en 3D-skabelon af en ægte gris. 

 

Chaos Engine arbejder sammen med en række af fagfolk, som fx konstruktører og ingeniører omkring deres værker, og de sørger derfor for at fundamentet, teknikken, værktøjet og grundelementerne er i orden, så værkerne kan tåle at stå ude år efter år. 


 

Chaos Engine arbejder i spændingsfeltet mellem kunst og design. Deres værker er kendetegnede for at være ret enkle i udtrykket - og de tager ofte udgangspunkt i en velkendt form, som kunstnerne så manipulerer til noget nyt og ukendt - som også er tilfældet her, hvor grisene er sendt til himmels. Denne måde at udtrykke sig på, har kunstnerne erfaret, vækker refleksioner og genklang ved betragteren. 

 

Den kunstneriske inspiration er ofte lige ved hånden, og i dette tilfælde er det kunstnerduoens lille samling af hunde-pivelegetøj udformet som grise, der har været udgangspunkt for udformningen af skulpturen. 

 

Grisen er et meget almindeligt dyr, ikke specielt kønt eller feteret, det er ildelugtende og ikke et dyr, man ofte ser spille hovedrolle i andet end fødevareproduktion. Men her bliver det ophøjet til noget særligt. Kunstner Magnus Fuhr kalder det selv: “Et grise-stjerneskud”.

 


Kunstnerduoen Chaos Engine består af kunstner Magnus Fuhr og opfinder Jesper Bogaard, der har arbejdet sammen som duo siden 2017. De holder til i en nedlagt postkassefabrik ved havnen i Odense, hvor de eksperimenterer og udvikler værker, der altid har lyset, bevægelse og skulpturel installation som omdrejningspunkt. De er især kendt for deres lyskunstværker til festivaler, og de har bl.a. skabt et stort kranie med spejleffekt som en diskokugle, som nærmest er blevet ikonisk for Copenhell Festivalen, samt en lysende stjerne, der har været vist på Heartland Festival i 2018 og som nu lyser op i Munkemose ved juletid.

bottom of page