top of page

RENT VAND OG SANITET

Udført: 2020

Kunstner: Lisbeth Eugenie Christensen

Placering: Svendborg

Om værket :

På en rød væg, skråt overfor busstationen på Toldbodgade i Svendborg findes et dragende blåt maleri, malet på et sikringsskab. Det er udformet som en “farvelavering”, hvor skabet gennem syv striber bevæger sig fra en mørkeblå bund til en hvid top.

 

Kunstner Lisbeth Eugenie Christensen har her fortolket Verdensmål nr. 6 Rent vand og sanitet, der i korte træk beskrives således:

 

Målet er at sikre at alle har adgang til rent vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt.

 

Vandmangel påvirker mere end 40 procent af verdens befolkning. Det er et alarmerende tal, som forventes at øge med de stigende globale temperaturer forårsaget af klimaændringerne.

 

Selvom 2,1 milliarder mennesker har fået forbedret adgang til vand og sanitet siden 1990, er svindende forsyninger af rent drikkevand et stort problem, som påvirker alle kontinenter.

 

Universel adgang til sikkert og billigt drikkevand til alle inden 2030 kræver, at vi investerer i infrastruktur, leverer sanitære faciliteter og fremmer hygiejne på alle niveauer. Beskyttelse og genoprettelse af vandrelaterede økosystemer som skove, bjerge, vådområder og floder er afgørende, hvis vi skal afbøde vandmangel. Der er også brug for at styrke det internationale samarbejde for at fremme vandeffektivitet og støtte behandlingsteknologier i udviklingslande.*

 

I værket har Lisbeth Eugenie Christensen taget udgangspunkt i havets farveskala. Rundt om det ene hjørne er en sort stregtegning af en muslingeskal gengivet i profil. Her har hun været inspireret af de steder, hvor man er begyndt at sætte muslinger ud for at lade dem hjælpe med at rense vandet.

 

Værket er skabt af Lisbeth Eugenie Christensen (f.1969), der er uddannet i klassisk tegning på Designskolen i Kolding. Hun har udført udsmykninger over hele landet og deltaget i et utal af udstillinger i ind- og udland. Hun er optaget af naturen og har bosat sig på landet. Hun medvirkede og kuraterede den nordiske gruppeudstilling "NATURE-Home & Workplace” i 2018-2020 i samarbejde med Johannes Larsen Museet, hvor man undersøgte, hvordan naturen påvirker samtidskunsten.

 

Værket er en del af Svendborg Kulturforenings projekt “Rødt Lys Stop”. Her har ti kunstnere udsmykket i alt 17 sikringsskabe i Svendborg Kommune med udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål, hvor hver skab repræsenterer hver sit mål. Projektet har til hensigt at få billedkunsten ud i byrummet på en ny og anderledes måde og samtidig minde os på Verdensmålene, som vi alle bør forholde os til.

 

Du kan opleve endnu et værk af Lisbeth Eugenie Christensen i Vestergade ved Svendborg Bycenter.

 

*Kilde www.verdensmaalene.dk

bottom of page