top of page

ROOK TAKES BISHOP

Opstillet: 2017

Kunstner: Magne Furuholmen

Placering: Middelfart

Om værket :

På en plads foran Sct. Nikolai Kirke i Middelfart står to søjleformede skakbrikker overfor hinanden på en ternet belægning. Den ene hvid og den anden mørk og lidt metallisk i overfladen. Begge har ord og bogstaver påført med stempel ind i overfladen i et tilsyneladende tilfældigt mønster. De to søjler har desuden begge en slags vinger på siderne, der bløder figurernes ellers lidt hårde udtryk op, med mindelser om engle eller eksotiske fugle. Værket hedder Rook Takes Bishop, hvilket på dansk kan oversættes til Tårn tager Løber - en reference til skakspil.

 

Værket er skabt af den norske kunstner Magne Furuholmen (f.1962) i forbindelse med udstillingen Store formater - kloge hænder i 2017. Udstillingen var en markering af Tommerup Keramiske Værksteds 30 års jubilæum og værkstedets nære relation til CLAY Keramikmuseum. Der blev skabt 15 nye værker på Tommerup Keramiske Værksted i forbindelse med udstillingen, som alle efterfølgende er blevet en del af CLAYS samling. Man kan se flere af værkerne opstillet i museets skulpturpark og på Middelfart Vestre Kirkegård.

 

Søjlerne til værket er “ekstruderede” på en ekstruder, hvilket kan beskrives som en stor kødhakkemaskine. Der sker ved, at leret fyldes i en tragt i den ene ende, og i den anden er der påmonteret et profilværktøj, som leret presses ud igennem. Efterfølgende har man et meterlangt, industrielt formet lerstykke, som man kan arbejde videre med.

 

Furuholmen har modelleret og formgivet værket ved bl.a. at slå på søjlerne med træplanker og skære i overfladen. Efterfølgende har han lavet relieftryk og bogstaver i leret. Den ene søjle har fået en hvid glasur, mens den anden har fået en bronzeglasur, der udvikler sig mørk og metallisk ved brænding. Værket er brændt én gang ved 1260 grader.

 

Magne Furuholmen har været elev af den norske maler Kjell Nupen i årene 1989-1993, og han er en markant figur på den norske kunstscene. Men hvis du synes, at kunstnerens navn lyder bekendt, er det måske også fordi, at han siden 1982 har været medlem af det populære, norske pop-rock band A-ha.

 

Furuholmen bevæger sig kunstnerisk i blandede medier som maleri, grafik og keramik. Hans visuelle udtryk er meget grafisk og inspireret af print. Bogstaver og ord præger hans værker - både i kraft af deres visuelle kvaliteter og egenskaber, men også med de sproglige konstruktioner og udsagn de skaber. Han har skabt flere keramiske relieffer, hvor han har stemplet bogstaver i massive blokke, og hans arbejde er blevet smukt beskrevet som, at han “Digter med ord i ler”.

bottom of page