Rytterstatue af Christian IX
Opstillet: 1912
Kunstner: Aksel Hansen
By: Odense
Om værket :
Måske har du ikke rigtig lagt mærke til det før, men her i Kongens Have i Odense kan man møde en rigtig konge - højt til hest. Rytterstatuen af Christian d. 9. har siden 1912 stået i haven og budt folk velkommen i al sin pomp og pragt. Med tiden er han måske blevet til en integreret del af sine omgivelser, men da rytterstatuen blev skabt, var det som følge af et borgerinitiativ og pengeindsamling kort tid efter kongens død i 1906. Han skulle huskes i Odense til tid og evighed.
Det er på mange måder en klassisk rytterstatue, som vi kender dem fra mange større byer.
Statuen er placeret på en høj sokkel, som det hør og bør sig, når betragteren ikke skal være i tvivl om at den afbildede - i dette tilfælde Kongen - er tættere på de højere magter end det almindelige menneske.
På soklen ses forskellige inskriptioner, som indgyder en fornemmelse for Kongens liv, virke og ære. Man kan bl.a. finde Danmarks rigsvåben med tre gående løver, ni hjerter og inskriptionen “I skjoldet springe løver og hjerter staae i brand” - modigt, kærligt og passioneret.
Christian IX er iklædt uniform og har et sværd ved sin side. Han ser veltilpas og stærk ud i den militære rolle.
I 1929 skrev Fyens Stiftstidende om rytterstatuen:
”Kongen er.. fremstillet som ved en Revy, hvor han har redet ned foran fronten og pludselig gjort holdt. Man ser, at Hesten lige har været i stærk Bevægelse, og der er i dens fyrige, rejste Hoved og Blik et udtryk, som var den opildnet af Musikkorpsets Toner - Chr. IX sidder til Hest som den sikre og beherskede, spændstige og øvede Rytter han var.”
Siden de første hulemalerier har mennesket været optaget af hesten som både symbol og motiv. Hesten har altid været med i vigtige historiske begivenheder, fx. jagt, rejser, erobringer og krige. Blandt hestens mange symbolske betydninger er styrke og hurtighed. Den er et udtryk for rigdom, frihed og bevægelse. I 1880’erne begyndte man for alvor at studere hestens bevægelse i både fotografi, maleri og skulptur. Det var en udfordring at indfange hestens komplekse bevægelser, og det var enormt tidskrævende. Aksel Hansens hest er fyrig og på vej frem med hovedet højt, det ene forben løftet og med vind i manken, og det har uden tvivl både været en tidskrævende og udfordrende opgave for Aksel Hansen at skabe så stort et værk og indfange hestens proportioner og bevægelser.
Kort efter Christian IX's død den 29. januar 1906 spirede ideen om en statue af den afdøde konge op i flere byer. I København fik man stablet en national indsamling på benene, og i Odense fik man også iværksat en indsamling blandt byens borgere.
Tanken var i første omgang at samle ind på hele Fyn, men det var ikke alle, der syntes om den idé. Et par fynske aviser kritiserede Odenseanerne for at lide af ”hovedstadsnykker”. Ville de have en rytterstatue, måtte de betale den selv!
Det tog godt fire år, at indsamle de nødvendige 35.000 kr. til rytterstatuen. Da det var lykkedes kontaktede man billedhuggeren Aksel Hansen, der havde en skitse klar. Statuen skulle stå på en granitsokkel, mens selve rytterstatuen skulle være i bronze og være i 125 procent af naturlig størrelse.
Rytterstatuen blev afsløret den 10. oktober 1912, og den blev rejst i netop Kongens have efter Aksel Hansens forslag. Det var nogenlunde samtidig med, at Odense fik en ny banegård, og det passede flot med, at når de besøgende trådte ud af banegården ville de straks se Rytterstatuen af Christian IX, der som regent havde besøgt Odense flere gange. Første gang i 1865, da jernbanen tværs over Fyn åbnede. Det var faktisk Christian IX selv, der indviede jernbanen, som tilmed fik navn efter hans dronning, “Louise”.
Aksel Hansen (1853-1933) blev født i Odense. Han kom først i lære som træskærer og stenhugger hos sin far, inden han startede på Kunstakademiet i København i 1876. Han er kendt som en meget produktiv kunstner, og har produceret en del værker til offentlige rum. I Odense kan man fx. udover Rytterstatuen her også opleve hans figurgruppe af Magten, Retfærdigheden og Visdommen fra 1883 som troner på toppen af Odense Rådhus over indgangspartiet og nymfen Echo fra 1888 i Eventyrhaven.