top of page

Schneid'ger Kopfkarton IV

Opstillet: 2015

Kunstner: Winni Schaak

By: Assens

SKULPTURSYMPOSIUM.jpg

Om værket :

På græsset foran Vor Frue Kirke i Assens står en minimalistisk, rustfarvet skulptur. En firkantet kasse, der er blevet vredet, så den har mange forskellige vinkler, den kan opleves fra. I midten har den et gennembrud man kan kigge igennem. Alt efter hvor man oplever skulpturen fra, tager den sig meget forskelligt ud og den iscenesætter på sin vis omgivelserne med sine mange skæve vinkler. 

 

Værket er skabt af den tyske kunstner Winni Schaak, som en del af hans serie af såkaldte “Kopfkartons”. Kunstneren beskriver værkets form som klar, enkel og reduceret. Skrå linjer, bløde kurver, konvekse overflader og en klart defineret åbning danner skulpturen og skal give associationer til moderne arkitektur, samtidig med at formen virker gådefuld på grund af de uventede perspektiver. Afhængigt af, hvor man ser det fra, fremtræder det enten som ét plan eller som en tredimensionel skulptur. Overfladen får værket til at se ud som om, at det er hugget ud af en stålblok, men i virkeligheden er den svejset sammen af metalplader. Skulpturen er skabt i cortenstål, som kun ruster i overfladen. Farven spiller smukt sammen med den røde Vor Frue kirke. 

 

Skulpturen er skabt som en del af Assens Skulptursymposium i 2015. Idéen til symposiet kom fra kunstner og daværende formand for Assens Kunstråd, Jørgen Svenstrup og det gik ud på, at fire udenlandske og to danske  kunstnere blev inviteret til at arbejde på Assens skibsværft, hvor de på 14 dage skulle skabe en skulptur hver, som derefter skulle opstilles forskellige steder i Assens Kommune. 

 

Kunstnerne blev udvalgt på grundlag af 135 konkrete skulpturforslag indsendt fra kunstnere i 48 forskellige lande. Fire udenlandske kunstnere blev udvalgt fra Argentina, Bulgarien,Tyskland og Rusland og to kunstnere fra Danmark

 

Der var afsat 14 dage til projektet og kunstnerne fik assistance i form af seks lærlinge og en mester fra Syddansk Erhvervsskole. Undervejs var der åbent for publikum, så man kunne følge skabelsesprocessen

 

I løbet af de 14 dage blev seks skulpturer realiseret. De blev opstillet i værftshallen til fernisering og ved den lejlighed overdraget til Assens Kommune og borgmesteren, som tog imod dem og holdt en tale.  

 

Efterfølgende blev de udstillet ved Vor Frue Kirke i Assens, hvor denne skulptur stadig er udstillet. Derefter var skulpturerne udstillet på Hollufgaard ved Odense, og da de kom tilbage til Assens, blev borgerne inddraget i beslutningen om, hvor skulpturerne skulle placeres i kommunen. Der kom mange forslag, og der blev nøje udvalgt seks steder, hvor skulpturerne skulle placeres - nu kan de opleves i Vissenbjerg, Assens, Andebølle, Brydegaard og Haarby. 

 

Projektet blev nomineret til den fynske kulturpris.

bottom of page