top of page

SLYNGELTRÆET

Opstillet: 2017

Kunstner: Christian Noah Møller

Placering: Svendborg

Om værket :

Ved den yderste kaj på Frederiksøen kan du finde et træ, der strækker sine grene af jern 4,2 meter op i luften. Det har et industrielt udtryk, som passer til omgivelserne på den gamle værfts-ø, hvor det befinder sig. Træet er bygget op omkring cirklens geometri, og det har syv hovedgrene og er bygget op af 49 lange jernstænger.

Det er skabt af den lokale kunstner Christian Noah Møller i samarbejde med en flok af de gamle værftsarbejdere fra Frederiksøen i 2017. Projektet havde arbejdstitlen “Samhain”.

 

Ideen til træet udsprang af samtaler Christian Noah Møller havde haft med Svendborg Museum omkring den gamle værfts-ø, og ud fra et ønske om, at inddrage de gamle værftsarbejdere i skabelsesprocessen af et fælles værk. Det var dog også vigtigt at have yngre mennesker med i projektet - det skulle være noget som forskellige generationer kunne mødes om. Christian Noah Møller havde tidligere oplevet, at der var to fraktioner, når det gjaldt Frederiksøen, de gamle værftsarbejdere og alle “kulturmenneskene” og kunstnerne, som var begyndt at lave projekter efter Frederiksøen blev åbnet op for andet end industri. Træet skulle skabe en forbindelse mellem disse.

 

Værket hed egentlig “Livets træ”, men der opstod i processen et nyt navn, som kom til at hænge ved. Der har historisk set stået et træ på Frederiksøen, hvor man tog hen hvis man skulle købe smuglervarer - fx cigaretter og whiskey - deraf kommer skulpturens titel “Slyngeltræet”, som refererer til det historiske smuglertræ.

 

For kunstneren Christian Noah Møller spiller Træet en vigtig rolle. Han har gennem en årrække lavet træer i jern og kobber - til fx designbutikker og sølv- og guldsmede, og det har altid været en drøm for ham, at få lov til at lave et stort træ.

bottom of page