SOLBAD
Udført: 1933
Kunstner: Gunnar Slot
Placering: Nyborg
Om værket :
Til venstre for indgangen til Nyborgs unikke, fredede biblioteksbygning - lidt af vejen under et træ, kan man finde sandstensskulpturen Solbad fra 1933 af Gunnar Slot.
Den unge, solbadende kvinde læner sig tilbage i en ikke helt afslappet stilling. Hun støtter sig på armene, der er bøjet ind bag ryggen og hendes ene ben er bøjet let ind under det andet. En positur, som giver følelsen af, at den unge kvinde er i bevægelse og ikke vil blive liggende her i mere end et øjeblik. Hun kigger lidt ned med et selvsikkert drag om munden. Hun hviler i sin krop og er til i øjeblikket uden skam.
Motivet med den på siden liggende, nøgne kvinde er klassisk og ses løbende op gennem kunsthistorien, bl.a. i utallige værker med motivet “Den liggende Venus” som omdrejningspunkt. Det er den sensuelt konfronterende, men stadig uskyldsrene kvinde vi møder.
Slots solbadende kvinde er stiliseret og moderne i sit udtryk, med forenklede rene linjer. Skulpturen vidner om en klar inspiration fra den fynske billedhugger Kai Nielsens kvindefigurer, skabt i samme periode.
Solbad blev udstillet på Fyens Stifts Kunstforenings efterårsudstilling i 1934 og blev derefter solgt til en kreds af borgere fra Nyborg, der skænkede kunst til byen. Den har siden levet et omtumlet liv og været opstillet forskellige steder i Nyborg. Den har været udsat for hærværk gentagende gange, hvor den bl.a. har fået hugget benene af, og den har sågar været en enkelt gang i Storebælt, hvorefter den blev repareret af kunstneren selv. Efterfølgende har den været igennem flere reparationer fra andres hænder, hvilket Gunnar Slot ikke selv var tilfreds med, da han mente det ændrede skulpturens udtryk radikalt. Solbad har nu stået fredeligt på sin nuværende plads foran biblioteket siden begyndelsen af 1980’erne.
Gunnar Slot har også brugt motivet Solbad i små statuetter produceret for P. Ipsens Enke Kgl. Hof Terracottafabrik i 1936.
Gunnar Slot (1914-2002) var en fynsk billedhugger, født i Nyborg, hvor du kan opleve flere af hans værker. Ved indgangen til biblioteket ses en portrætbuste af borgmester Ludvig Hansen, og ved urnekirkegården på Nyborg Gamle Kirkegård findes hans skulptur Korskilden, opstillet i 1957.