top of page

SUNDHEDSØEN

Opstillet: 2004

Kunstner: Henriette Lorentz, Sundhedsøen, 2004

Placering: Rudkøbing, Langeland

Om værket :

I Rudkøbing står et farvestrålende værk foran byens sundhedshus, der har til huse i den tidligere Rudkøbing skole. Værket, der hedder “Sundhedsøen” består af tre store krukker med bløde, organiske former bemalet i sprudlende klare farver. Rundt om krukkerne slynger sig farverige fabeldyr, og det kan næsten føles som om, at værket kigger tilbage på den, der betragter det. Krukkerne er placeret på en lille plads belagt med chaussésten og med fem runde skamler, hvor man kan tage et hvil eller en ventepause og nyde værket imens. Krukkernes bløde former refererer til den tilbygning til den gamle Rudkøbing Skole, som værket er placeret tæt ved, der ligeledes har afrundede, organiske former.

 

“Sundhedsøen” er skabt af den lokale kunstner Henriette Lorentz (f. 1954) i 2004, som resultat af en konkurrence om at udsmykke rummet ved Langelands nye sundhedshus.

 

I arbejdet med værket var det essentielt for Lorentz, at skabe “noget rart” - da det ikke nødvendigvis er alle brugerne af sundhedshuset, der har det lige godt, når de kommer der. Derfor er både farverne og motiverne glade og imødekommende og runde i formerne, så de kan appellere til de mange forskellige mennesker, som bruger sundhedshuset, på den bedst mulige måde.

 

Man kan godt bruge lidt tid på at få øje på fx de personificerede dyr - heriblandt fisk, som har en slags turbaner med appelsiner og citroner og andre sunde madvarer - der er malet ind, så man måske ikke umiddelbart lægger mærke til dem. De udtrykker på deres helt egen måde sundhed, held og styrke - som en slags ønske om give “sundhed og styrke” fra kunsten til den, der ser på det.

 

Lorentz har ladet sig inspirere af de farver, der er brugt i forbindelse med ombygningen af en del af den gamle Rudkøbing Skole til sundhedshus. På første sal finder man farvenuancer, der går igen i skulpturerne - heriblandt turkis, limegrøn og mørkviolet.

 

Krukkerne er ca. 5. meter i diameter med en højde på 2-3 meter - inden de bliver monteret i jorden ca. en meter ned. Formen er bygget op af hård flamingo, og udenpå er der fiberbeton - en cement, hvor der er iblandet plastikfibre, som forstærker materialet. Derefter er værket bemalet og lakeret med epoxy med et kraftigt UV-filter, der beskytter malingen og farveægtheden.

 

Henriette Lorentz er uddannet på Aarhus Kunstakademi i 1974 og tog derefter en designuddannelse på Margretheskolen, hvorefter hun arbejdede med farver og print på tekstil i en årrække. Hun har hele tiden lavet sin kunst ved siden af, men siden år 2006 har hun helliget sig kunsten på fuld tid.

Lorentz arbejder både med skulptur og maleri og skifter ofte emne for at udfordre og udvikle sig selv. Hendes stil er særegen og let genkendelig med fantasifulde væsener, fabeldyr og mønstre i stærke farver, der slynger sig ind imellem hinanden og skaber bløde, afrundede former.

Henriette Lorentz har atelier og driver galleri i Grønnegade 1 i Rudkøbing, hvor man kan besøge hende og opleve mere af hendes kunst.

bottom of page