top of page

SURVIVALISM (CAPITAL LETTERS)

Opstillet: 2012

Kunstner: Søren Thilo Funder

Placering: Søby, Ærø

Om værket :

På havnen i Søby står en stor kampesten placeret i en trækasse. På stenen står ordet SURVIVALISM skrevet med påsatte bogstaver i metal, som man ofte ser det på monumenter og gravsten.

 

Værket blev opstillet i 2012 som en del af kunstbiennalen Sommerskulptursøby, der afholdes hvert andet år.

 

I 2012 lukkede man den ene færgerute i Søby - én sejlede til Als og den anden til Faaborg. Kunstner Søren Thilo Funder, som skulle være med på Biennalen, ville gerne adressere lukningen af færgeruten, og han ønskede at stille skulpturen op direkte i færgelejet. Den blev placeret på en palle, så den kunne flyttes i tilfælde af, at færgelejet skulle bruges.

 

Ved skulpturen er et skilt med teksten:

 

I en tid med kriser og kommende katastrofer fylder spørgsmålet om vedholdenhed den offentlige debat.

Men vedholdenhed alene synes ikke at være nok.

At overleve i et system der er dømt til at kollapse er en kortvarig løsning - som at flytte rundt på møblerne mens huset brænder ned.

Måske er det netop samfundene i udkanten af den urbane depression, der bliver de første rigtige overlevere, da de stadig har adgang til de evner vi kalder medfølelse, tilknytning og kollektivitet.

 

Søren Thilo Funder har arbejdet med temaet overlevelse og har lavet flere værker med titlen SURVIVALISM (Capital Letters) - værker der helt bogstaveligt fører emnet “overlevelse” til debat. I værkerne aktiveres samtidens politiske skrøbelighed, som kan være alt fra rullende finanskriser og informationskrige til klimaforandringer og etisk forfald - og i dette tilfælde diskussionen om urbanisering versus livet i “udkanten”. Alt sammen fra et perspektiv, hvor selve overlevelsen bliver en ideologi i sig selv.

 

De lokale på havnen i Søby ønskede, at skulpturen skulle blive stående efter biennalen var slut, og det indvilgede kunstneren i. Det er altså i høj grad en skulptur, der er ønsket af lokalmiljøet.

 

Da der siden er blevet bygget om på havnen og åbnet en ny færgerute fra Søby, er skulpturen nu flyttet og står placeret over for færgelejet.

 

Søren Thilo Funder er uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi i 2008 med ophold ved The School of Art and Architecture at the University of Illinois i Chicago. Han er endvidere i gang med en PhD grad ved Kunstakademiet i Bergen.

 

Han arbejder i blandede medier, men ofte med film og videoværker, samt foto og installationsværker. Han arbejder meget researchbaseret, og værkerne placerer sig ofte i den narrative, politisk funderede og til dels didaktiske ende af spektret. Han har en særlig interesse for storpolitik, folkelig modstand, økonomier og økonomisk gæld.

bottom of page