top of page

TORSO

Opstillet: 2007

Kunstner: H.K.H. Prins Henrik

Placering: Strib

Om værket :

Ved den smukke indfaldsvej til Strib står en stor abstrakt bronzeskulptur på en hvid marmorsokkel og byder velkommen til byen. Det er H.K.H. Prins Henriks (1934-2018) værk Torso, der har været opstillet her siden 2007 - som det første af hans værker i det offentlige rum.

 

Torso er en abstrakt sammensmeltning af det maskuline og det feminine, hvilket kommer til udtryk på hver sin side af skulpturen. På den ene side er værket hårdt og kantet, mens det på den modsatte side er mere blødt og afrundet. Skulpturen er i det hele taget meget organisk i sin udformning og kan give mindelser om andre af naturens former fx en artiskok eller en kogle, med sine mange lag. Der er ingen ubalance i skulpturen, selvom den er meget dynamisk: den åbner sig og er alligevel lukket i sin form. Den syner tung og massiv med store flader og forenklede linjer, men fremstår stadig balanceret der på soklen.

 

H.K.H. Prins Henrik arbejdede med kunsten fra han var helt ung, hvor han skabte små figurer i ler inspireret af fabler og fantasi, men med spor af genkendelige elementer fra virkeligheden. Han var desuden en passioneret kunstsamler og havde bl.a. en stor samling af kunst fra Afrika. Han skabte originalen til Torso over 30 år før denne udgave af værket blev opstillet i Strib i 2007, som det første af hans værker, der blev opstillet i det offentlige rum i Danmark. Siden er en del af hans værker blevet skabt i stor størrelse og støbt i bronze, til opstilling rundt omkring i landet.

 

Torso blev opstillet efter at sønnen til den lokale B&O-forhandler og formand i Sophiæodde Saluteringslaug i Strib, Svend Aage Hansen, havde set værket i fjernsynet i en udsendelse fra Kongehusets vinslot Château de Chayx i Frankrig, hvorefter ideen opstod om at få skabt en kopi af værket til hans hjemby. Han tog kontakt til Kongehuset med sin idé, og gennem processen udviklede han et varmt venskab med prinsen, som besøgte værket i Strib af flere omgange - bl.a. ved indvielsen af værket og igen senere sammen med H.K.H. Dronning Margrethe, som i øvrigt har udtalt, at det er et af hans bedste værker.

 

Skulpturen blev i forbindelse med opstillingen støbt i to eksemplarer i bronze, og der findes også en udgave ved Marselisborg Slot, som er givet i gave til Kongehuset fra Strib by.

 

Værket er finansieret af det lokale erhvervsliv.

bottom of page