PÅSKELILJE
Opstillet: 2017
Kunstner: Marianne Nielsen
Placering: CLAY, Middelfart
Om værket :
I bunden af CLAYs skulpturpark står et værk og lyser i en glad farverigdom af gul, turkis og grøn. Det er en overdimensioneret påskelilje i en turkis vase, en form der er genkendelig selv på lang afstand. Påskeliljen knejser ligesom lidt stolt med sit blomsterhoved, der er fuldt udsprunget og åbent mod omverdenen.
Den plukkede blomst forbinder vi måske mest med en indendørs udsmykning, hvor vi rykker naturen indenfor, men her er bevægelsen omvendt, og påskeliljen i vasen er rykket tilbage ud i landskabet, hvor den samtidig også er vokset til overstørrelse.
Påskelilje er skabt af keramiker Marianne Nielsen (f. 1971) på Tommerup Keramiske Værksted, der er specialiseret i at lave keramiske kunstværker - ofte i store formater. Der er brugt forskellige keramiske teknikker. Stilken og de lange blade er “ekstruderet” og derefter modelleret på plads formmæssigt. En ekstruder er en maskine, der mest af alt ligner en stor kødhakkemaskine. Leret fyldes gennem en tragt i den ene ende, og i den anden kan forskellige profilværktøjer monteres, som leret så presses ud igennem.
Påskeliljens hoved er modelleret og derefter løftet på plads på skulpturen med en kran.
Vasen, som blomsten står i, er skabt med pladeteknik, hvor lerplader er rullet ud på en særlig pladerullemaskine, hvorefter de er tilskåret og til sidst garneret sammen med tyndtflydende ler kaldet slikker, til den ønskede form. Værket er ydermere glaseret i de forskellige, smukke farver.
Værket er brændt to gange - først ved en forglødning ved 1260 grader og herefter en glasurbrænding ved 1040 grader.
Keramiker Marianne Nielsen er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1999. Hun har udviklet sit eget helt særegne kunstneriske univers, hvor hun primært arbejder med naturens former i keramik. Hun studerer, forenkler og fortolker elementer i naturen, og på den måde kan man næsten sige, at hun civiliserer og fastholder naturens forgængelighed i sine keramiske værker. Det er en sjældenhed, at hun bevæger sig op i en stor skala, som hun har gjort det i værket her, der måler knap to meter.
Påskelilje er skabt i forbindelse med udstillingen Store formater - kloge hænder i 2017. Udstillingen var en markering af Tommerup Keramiske Værksteds 30 års jubilæum og værkstedets nære relation til CLAY Keramikmuseum. Der blev skabt 15 nye værker i forbindelse med udstillingen, som alle efterfølgende er blevet en del af CLAYS samling. Man kan se flere af værkerne opstillet i museets skulpturpark, på Middelfart Vestre Kirkegård og ved Middelfart Kirke.