top of page

Ymerbrønden

Opstillet: 1913

Kunstner: Kai Nielsen

By: Faaborg

DSC05422_edited.jpg

Om værket :

Ymerbrønden afbilder en begivenhed fra den nordiske skabelsesberetning, hvor den nøgne jætte Ymer dier af koen Audhumbla. Koen slikker saltsten og fra den skabes drengen Bure.  

 

I 1912 fik billedhuggeren Kai Nielsen en bestillingsopgave fra konservesfabrikant og kunstmæcen Mads Rasmussen. Kai Nielsen skulle skabe et kunstværk til opstilling på Torvet i Faaborg, som skulle gives i gave til byen i anledning af Mads Rasmussens 25-års forretningsjubilæum. Kunstværket skulle erstatte byens gamle vandpumpe og dets udformning som brøndskulptur trækker således tråde tilbage til den gamle vandforsyning.

 

Mads Rasmussen havde angiveligt sagt til kunstneren ved bestillingen: ”Gør hvad De vil. Her er Faaborg og her er Torvet, men sørg for at konkurrere med Europa”. Således var tonen slået an, der var frihed under ansvar og en forventning om et ambitiøst kunstværk af internationalt format. Kai Nielsen formåede at forme skitsen i løbet af tre timer, og samme aften præsenterede han den for Mads Rasmussen og dennes vennekreds til deres store begejstring. Kai Nielsen selv var nervøs for om Ymers nøgenhed kunne støde byrådet. De endte dog med at tage imod gaven med tak.

 

Skulpturen blev afsløret Skt. Hans dag 1913 foran en stor menneskeskare på Faaborg Torv. Samme dag blev også grundstenen til Faaborg Museum lagt. Ikke alle byens borgere var lige begejstrede for Mads Rasmussens gave og Ymerbrønden skabte stor debat i de lokale aviser i tiden efter afsløringen. Det var især jætten Ymers nøgenhed og skulpturens erotiske karakter, der gik en del faaborgensere på. Der kom i den forbindelse forslag om, at værket skulle flyttes til en park i en storby, hvor det formodentlig ikke ville vække så stort anstød som i den lille provinsby Faaborg.   

I dag er skulpturen en integreret og vigtig del af byens visuelle identitet og selvopfattelse, og der er bl.a. opstået en tradition hvor nyudklækkede studenter fra Faaborg Gymnasium danser lanciers rundt om skulpturen, når de er færdige i 3 g. 

 

Den skulptur, der blev opstillet på torvet i 1913 var lavet i sandsten, som desværre ikke kan holde til at stå ude. I 1964 blev Ymerbrønden derfor udskiftet med en ny bronzekopi, som er den man kan se på Torvet i dag. Den oprindelige sandstensskulptur kan opleves i rotunden ved cafégangen på Faaborg Museum.

bottom of page